Elso Ukrainassa

Killan puheenjohtaja antoi haastattelun IS:n artikkeliin “Suomalaisasiantuntija: Emme tiedä läheskään kaikkea – elektronisen sodankäynnin vaikutukset ovat huippusalaista tietoa.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009777990.html

Jouko Juonala 12.8.2023

Suomalais­asian­tuntija: Emme tiedä läheskään kaikkea – elektronisen sodan­käynnin vaikutukset ovat huippusalaista tietoa

Ukrainan saama länsimainen kalusto on häiriönsietokyvyltään eri luokkaa kuin venäläinen, kertoo everstiluutnantti (evp) Petri Kuparinen IS:lle.

ELEKTRONISELLA sodankäynnillä eli elsolla on todella suuri merkitys Ukrainassa. Se johtuu sodan erityispiirteistä, arvioi Elso-killan puheenjohtaja, everstiluutnantti (evp) Petri Kuparinen IS:lle.

Elso-kilta kokoaa yhteen elektronisen sodankäynnin tehtävissä toiminutta Puolustusvoimien henkilökuntaa ja reserviläisiä. Kilta pyrkii myös edistämään yhteiskunnan varautumista elson uhkiin ja alan keinojen käyttöä suojautumisessa.

Kuparisen mukaan suuri osa elektronisen sodankäynnin tehosta ja vaikutuksesta Ukrainassa jää salaisuuden verhon taakse.

– Molemmat osapuolet salaavat elson vaikutuksia mahdollisimman hyvin. Sitä on korostettu myös Ukrainan operaatio­turvallisuus­ohjeessa, Kuparinen kommentoi.

– Me emme siis tiedä julkisuudessa vielä läheskään kaikkea kamppailusta, jolla osapuolet pyrkivät tiedustelemaan ja vaikeuttamaan vastustajan elektroniikan käyttöä ja suojautumaan toisen toimenpiteiltä.

VENÄLÄISTEN elso-järjestelmät ovat tehokkaita, mutta Ukrainan saama länsimainen kalusto on häiriönsietokyvyltään eri luokkaa kuin venäläiset asejärjestelmät. Moniin toimintoihin elso todennäköisesti vaikuttaa merkittävästi.

– Alueelle on keskitetty ensimmäisen kerran länsimaisia, häirinnänväistökykyisiä ilmatorjuntajärjestelmiä. Se on rajoittanut Venäjää käyttämästä ilma-asetta teatterityyliin, johon sodankäynnissä on 1990-luvun alusta totuttu, Kuparinen sanoo.

– Venäläisten asejärjestelmien häirinnänväistöominaisuudet ovat tyypillisesti olemattomia verrattuna länsimaiseen tekniikkaan. Ilmatorjuntaa ei ole osattu häiritä, ja ilmasota on siksi tehotonta.

Satelliittipaikannuksen häirintä vaikuttaa osumatarkkuutta heikentävästi ainakin osaan lännen antamista täsmäaseista, Kuparinen arvioi. Myös omat toimet voivat hankaloittaa tilannetta.

– Kyseessä on nykysodan uusi haaste. Paikantamista on ajoittain pakko häiritä, vaikka se vaikeuttaa myös omaa toimintaa. Ja taito on vaikuttaa silloin, kun toinen on päättänyt olla häiritsemättä. Haaste on lamauttaa häirintäasemat ennen vaikuttamista. Tulemme oppimaan tästä vielä paljon tämän sodan perusteella, Kuparinen kommentoi.

SATELLIITTIPAIKANNUKSEN häirintä on syytä ottaa huomioon myös yhteiskunnissa, jotka eivät käy sotaa. Venäjä on antanut tästä varoitusmerkkejä muun muassa Kaakkois- ja Pohjois-Suomeen ulottuvalla gps-signaalin häirinnällä.

– Se liittyy ensisijaisesti heidän oman ohjuspuolustuksensa häirintälähettimien käytön testaukseen ja harjoitteluun. Mutta kohina lännessä voi olla haluttu informaatiovaikutus, Kuparinen toteaa.

Nyt on vain tartuttava toimeen.

– Kaikilla valtioilla on jatkossa tarve kyvylle estää yhteiskuntaan vaikuttaminen halvoilla satelliittipaikannusta käyttävillä aseilla – se peto on jo irti, Kuparinen sanoo.

Paikantamista on ajoittain pakko häiritä, vaikka se vaikeuttaa myös omaa toimintaa.

Lue lisää: Bloomberg: GPS-häirintä on lisääntynyt Suomessa ja Virossa – Puolustus­voimilla on näkemys syyllisestä

Lue lisää: Viranomainen salasi tiedot – Yle: Näin Suomen gps-yhteyksiä häirittiin

Elektroninen sodankäynti on osittain lennokkien sotaa. Venäläiset sotilaat laittavat Orlan-lennokkia lentokuntoon. Venäjän puolustusministeriön kuva.

Elektroninen sodankäynti on osittain lennokkien sotaa. Venäläiset sotilaat laittavat Orlan-lennokkia lentokuntoon. Venäjän puolustusministeriön kuva. KUVA: VENÄJÄN PUOLUSTUSMINISTERIÖ / MIL.RU

TAISTELUKENTÄLLÄ elson suurin merkitys vaihtelee Kuparisen mukaan tilanteen mukaisesti. Elektroninen tiedustelu saattaa paljastaa jotain erittäin ratkaisevaa ja löytää tärkeimmät maalit. Joissain tilanteissa ratkaisee häirinnän vaikutus paikantamiseen, lennokkiyhteyksiin, matkapuhelimiin ja radioihin. Myös kyvyllä suojautua vastustajan vaikutukselta teknisesti ja osaamisella voi olla ratkaiseva vaikutus.

– Loppupelissa vastakkain on esimerkiksi ilmataisteluohjus ja lentokoneen omasuoja, meritorjuntaohjus ja aluksen omasuoja, droneveneen häivesuunnittelu ja aluksen kyky erottaa se merivälkkeestä, kuvaavat SAR-tutkat ja häirintä, herätemiinat ja raivausjärjestelmät, pst-ohjukset ja vaunun omasuoja tai täsmäaseet ja häirintä – elso pyrkii vaikuttamaan aina arimpaan paikkaan. Se on keskeinen osa kaikkien puolustushaarojen taistelussa, Kuparinen kertoo.

– Tyypillisin häirinnän vaikutus voisi hyvinkin olla, etteivät kiivaassa operaatiossa sotivan joukon tulenkäytön ja komentajan johtamisyhteydet toimi. Vaikutus on pienempi hajautetussa toiminnassa, Kuparinen arvioi.

– Tilannekuva heikkenee, jos tiedustelu vaikeutuu kun lennokit eivät pääse kohteisiin tai tiedustelu ei saa yhteyttä joukkoihin.

Tyypillisin häirinnän vaikutus voisi hyvinkin olla, etteivät kiivaassa operaatiossa sotivan joukon tulenkäytön ja komentajan johtamisyhteydet toimi.

MAASODASSA molempien osapuolten heikkous on Kuparisen mukaan ollut se, ettei omasuoja ole pystynyt estämään panssarintorjuntaohjusten ja lennokkien tehokasta käyttöä panssarijoukkojen lähellä.

Kuparisen mukaan Ukraina on oppinut paljon taistelussa Venäjää vastaan vuodesta 2014 alkaen.

– Järjestelmiä osataan käyttää todennäköisesti hyvin ja elsoon on varauduttu. Venäjän vaikutus on onnistuttu salaamaan. Se on kova ansio!