Paavo Kotilainen In Memoriam

Kunniapuheenjohtaja Paavo Kotilainen (1920-2020) on menehtynyt Jorvin sairaalassa 26.11.2020.


Helsingin Sanomat julkaisi muistokirjoituksen 29.12.2020

https://www.hs.fi/muistot/art-2000007708176.html

DIPLOMI-INSINÖÖRI Paavo Kotilainen kuoli 26. marraskuuta 2020 Espoossa. Hän oli 100-vuotias, syntynyt Kajaanissa 3. heinäkuuta 1920.

Kotilainen kirjoitti ylioppilaaksi Imatran yhteiskoulusta 1939 ja aloitti opinnot Teknillisen korkeakoulun sähkötekniikan opintosuunnalla.

Talvisota keskeytti opinnot, ja hän astui vapaaehtoisena Päämajan valvontaosaston tehtäviin. Keväällä 1941 hänet komennettiin RUK:n kurssille Niini­saloon.

Kesällä 1941 Kotilainen siirrettiin Sääminkiin Päämajan radiopataljoonan moottoroituun tiedusteluosastoon, MO. Jatko­sodan loppupuolella hän osallistui Helsingissä radiovalvontaan. Kotilainen oli sotilasarvoltaan insinöörikapteeni.

SODAN keskeyttämät tekniikan opinnot jatkuivat 1941, ja Kotilainen sai opinnot päätökseen 1944. Hän teki diplomityönsä professori Jouko Pohjanpalolle magnetronista ja valmistui diplomi-insinööriksi 1949.

Nuori insinööri astui rohkeasti ja ennakkoluulottomasti työelämään ja perusti 1950 mittaus- ja säätötekniikkaan erikoistuneen yrityksen oy Control ab.

Yrityksen perustaminen osui otolliseen aikaan, sillä maamme teollisuus pyöri täysillä sotakorvausten vauhdittamana ja investoi enenevässä määrin automaatioon.

Yhtiö menestyi ja kasvoi no­peasti parhaimmillaan yli sadan työntekijän erityisosaajaksi. Merkitsevä edistys­askel oli, kun Control teki vuonna 1950 yhdysvaltalaisen Honeywellin tuotteiden Suomen-edustussopimuksen.

SOSIAALISESTI kyvykkäänä ja edistyksellisenä henkilönä toimitusjohtaja Kotilainen loi yritykseensä jo varhain sellaisia käytänteitä, jotka meillä Suomessa olivat uusia ja vähemmän tunnettuja. Kahvitauot pidettiin yhdessä koko henkilökunnan kanssa, ja kaikki olivat sinuja keskenään. Vapaat lauantait, kausirokotukset ja pienoisröntgen tulivat myös käyttöön.

Henkilökunta osallistui aktiivisesti yhtiön puolesta järjestettyyn harrastetoimintaan. Yh­tiössä vallitsi ehjä yhteisöllisyys aivan alusta alkaen.

Kun Honeywell osti Controlin osakekannan 1968, Kotilainen siirtyi Tukholmaan Skandina­vian-aluejohtajaksi ja Ruotsin tytäryhtiön toimitusjohtajaksi. Työsuhde Honeywellin kanssa päättyi 1971.

Ennen eläkkeelle siirtymistään Kotilainen työskenteli Koneen hissitoiminnan markkinointijohtajana ja materiaali­toimintojen projektitehtävissä.

Jo koulupoikana alkanut radioamatööriharrastus jatkui virikkeellisenä vielä eläkevuosina. Kotilainen kutsuttiin Suomen radioamatööriliitto ry:n kunnia­jäseneksi 1991. Hän oli kuollessaan liiton vanhin ja pitkäaikaisin jäsen.

Kotilainen otti aktiivisesti osaa sotaveteraani- ja kiltatoimintaan. Hänet kutsuttiin Elektronisen sodankäynnin, ELSO-killan, kunniapuheenjohtajaksi 2010.

Reino Janhunen

Kirjoittaja on Paavo Kotilaisen entinen alainen ja pitkäaikainen ystävä.